Kolejiště a doplňky

Drážní lampa svépomocí

IMG_0271…aneb jak jsem potřeboval doplnit model o lampy a nechtěl jsem za ně utratit majlant.

Takže z čeho jsem tu lampu vlastně složil:

– mosazná trubička 2 mm, se sílou stěny 0,3 mm (zakoupeno v OBI za 41 Kč) vystačí na 6 ks stožárů
– dvě elektrikářské dutinky (1,0-8YL žlutá, 4,0-12GR šedá)
– žlutá LED dioda 1,8 mm
– hliníkový nýt
– samo-smršťovací bužírka (2 mm, 3 mm, 4 mm)
– lakovaný drát a klasický izolovaný drát
– šedý tmel ve spreji a modelářské barvy (černá a žlutá)

Z nástrojů bylo potřeba:

kladívko, žiletková pilka, svíčka, vteřinové lepidlo, skalpel, pilník, pájecí kapalina, páječka, pájka, kleště, ohýbačka vytvořená ze stavebnice Merkur

IMAG0397

IMAG0396

Pomocí kladívka jsem vyklepl z dutinky kovovou část. Zůstaly mi tak dvě plastové čepičky, které jsem do sebe zasunul a zajistil vteřinovým lepidlem. Mosaznou trubičku jsem pomocí žiletkové pilky nařezal na 13 cm dlouhé kusy.

IMAG0399

Nad svíčkou jsem zahřál konce trubičky a vložil je do sestavené ohýbačky z Merkuru. Díky nahřátí a vhodnému poloměru válce v ohýbačce nedošlo k nežádoucímu zploštění trubičky v místě ohybu.

IMAG0398

IMAG0400

IMAG0403

IMAG0404

IMAG0405

Po ohnutí všech nadělených trubiček jsem na ně navlíkl samo-smršťovací bužírku a hliníkový nýt. Na všech trubičkách jsem nýt umístil ve vzdálenosti 10,5 cm (viz foto). Aby nýt necestoval po trubičce, byl podlepen vteřinovým lepidlem. Poté jsem nad svíčkou zahřál bužírku, která pevně obepnula trubičku.

IMAG0406

IMAG0409

Dále jsem si připravil LED diody a zkrátil jsem minusový kontakt na minimum a připájel jsem k diodám lakovaný drátek. Aby nedocházelo ke zkratu, opatřil jsem pájené místo kouskem samo-smršťovací bužírky.

IMAG0407

Poté vložím diody do připravených plastových stínítek a plusový kontakt ohnu do pravého úhlu a zkrátím na cca 4 mm. Pro větší odrazivost jsem vnitřky stínítek natřel stříbrnou modelářskou barvou, ale není to nutné. Takto připravená stínítka připájím plusovým kontaktem na hotové stožáry a lakovaný drátek poté protáhnu skrz. Je dobré mít konec drátku pocínovaný, aby šel lépe protahovat a nezadrhával se o stěny trubičky.

IMAG0408

Už jen tedy připájet normální pevné izolované vodiče k patě stožáru a k lakovanému drátku. Oba tyto kontakty poté přetáhnu bužírkou a nad plamenem smrštím, díky tomu se celá pata lampy zpevní a lakovaný drátek bude lépe chráněn proti opotřebení.

IMAG0410

Pro sjednocení povrchu a z velké části pro finální vzhled lampy projdou pod světle-šedým tmelem ve spreji. Díky tomu se zamezí i prosvítání LEDky skrz plastové stínítko. Dá se také použít modelářský surfacer, ale myslím že tmel odvede stejnou práci a je 2x levnější. Ale musí se nanášet opatrně a z větší vzdálenosti, protože velmi rychle tvoří silný povlak. Při stříkání mám diody zamaskované papírovou lepící páskou.

IMAG0411

Po zaschnutí tmelu už jen chybí černou barvou natřít stínítko lampy a na patce vytvořit černo-žlutou šrafu. Lampy jsem neopatřoval zatím žádným odporem, protože budou zapojeny po několika do série a tak výsledný odpor bude menší než, kdyby byly zapojeny samostatně.

IMAG0412

IMAG0413

Tak a je hotovo, už jen umístit na místo určení a až bude ovládací panel tak vše propojit a může se jezdit i za temných večerů. Vím, že to moc neodpovídá reálným předlohám, ale mě to plně postačuje a prostě dělají radost. Tak třeba to někomu pomůže, nebo nalezne inspiraci.

IMAG0414

IMAG0415

IMAG0416

IMG_0271

7 komentářů: „Drážní lampa svépomocí

  • Podle mě super práce. Ale nejvíc se mi líbí, jak se dá pracovat s Merkurem. Já si z něj třeba postavil konstrukci na tříkolejné skryté nádraží pod deskou, jinak Merkurem dovažuju vozy 😉

  • Kdyby se pokrátilo stínidlo a celé osvětlovacví těleso napájelo blíž ke konci ohnutého ramene, vypadalo by to ještě líp. Už takhle to ale nevypadá zle.

  • Nevypadají špatně, ale volil bych přeci jen slabší trubičky, lampy totiž nemají v průměru 24 cm. Ale jinak dobrý.

  • Pokud můžu poradit, používejte elektrikářské dutinky na kloboučky, ale ty koncové. Vyvrtat dírku nahoře, strčit diodu, přestříkat a je to. Já je dělal tak, že jsem si nařezal, nažíhal, vytvaroval měděné trubičky a ty pak strčil do hliníkových, přechod jsem zamazal kitem. Efekt výborný!

  • Jiná metoda na stínítka – víčko od Flóry, nebo podobného mazadla nahřát svíčkou a do změklého plastu píchnout propisovačkou vhodného tvaru. Počkat, oříznout, vlepit diodu, natřít. Viz http://tt120.webnode.cz/products/depo/ – asi v polovině.

  • To jedost dobrý nápad, a možná by se daly vyrobit i sloupy, třeba z injekčních jehel nebo mosazných trubiček, ne?

  • Uznávám, že lampy jsou trochu obéznější… bohužel v hobbymarketu tenčí trubičky nevedou a shánět tenčí v modelářských obchodech už jsem byl líný. Ale pro další budování už pořídím slabší trubičky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..