Tipy a triky (nejen) pro začátečníky

Pojezd pro M152 / 810 ze staré „startky“

100_5271Dnes opět klesnu v očích odborné modelářské obce a pokusím se o vestavbu pojezdu staré startky do motoráku 810. Pointa je jednoduchá. Model je pro dvanáctiletého fandu železnice, který nepotřebuje digitální rozhraní ani super jízdní vlastnosti. Chce si prostě po kolejišti projet motorák, který i v reálu brázdí tratě v okolí jeho domova.

Odborníci jistě ohrnou nos proč použít lokomotivu, která to měla „za sebou“ již v době vzniku. Ale proč ne. Pokud jí najde člověk doma a jezdí, proč jí ještě nevyužít. Pořizovací cena pojezdu je v takovém případě nula a model dokáže přinést ještě hodně radosti. A ač se budou někteří možná divit a kroutit nevěřícně hlavou, i dnes je poptávka po tomto způsobu motorizace z řad železničních fandů poměrně velká a hojně využívaná. Je potřeba upozornit, že startka má poměrně o dost menší rozvor než by měla řada 810 mít, loukoťová dvojkolí většího průměru a masky, které vpodstatě nejdou vyměnit za takové, které by tam měly správně patřit.

100_5242

Kdo by neznal obyčejnou „startku“, jsou toho plné bazary. Pojezdy (pokud se nemýlím) byly ve všech startkách stejné, takže jak v téhle elektrické, tak i v „sergejích“.

100_5243

Pojezd jsem posdil na koleje abych ho vyzkoušel. Žádná sláva… Takže jsem vzal kostku na čištění kolejí a vypucoval dvojkolí. Vyndal jsem i plíšky které vedou proud od dvojkolí a ty jsem všechny přejel také. Olejem na převody jsem promazal celou soustavu ozubených koleček i ložisek.

100_5244

Protože to pořád ještě nebylo ono, proletoval jsem kontakt mezi plíšky od kol a plíšky na rámu. Běžně byl sběr od dvojkolí jen napružený a kontakt už po letech není tak spolehlivý kvůli rychlé oxidaci bočních plíšků. Proletováním jsem zajistil stálý kontakt. To je z mechanické části vše, zatím práce cca na hodinku.

100_5251

Pro umístění ve skříni motoráku je potřeba po vnitřních stěnách uřezat výstupky pro uchycení původního podvozku.

100_5248

Pojezd se dá násilím napasovat do skříně i neupravený, ale já jsem čela trochu seřízl (cca půl milimetru na každé straně).

100_5259

Protože by se pojezd nevešel pod střechu motoráku, je potřeba sundat plech spojující pevně obě půlky rámu. Není potřeba se bát, rám je i tak sešroubovaný takže se nerozpadne.

100_5262

No a může se jít pasovat do skříně. Vychází to přesně tak, že pojezd zapadne pod výstupky stupaček pod dveřmi.

100_5266

A dokonce se dá využít i původní šachtička pro zasunutí spřáhla s původní pružinkou.

100_5269

No a je to… kdybych se k tomu nedokopával tři týdny, bylo by to za dvě hodinky hotové 🙂 Takové soustrojí je sice hlučnější a jízdními vlastnostmi se novým pojezdům nevyrovná, ale jezdí oběma směry. A to byl účel.

100_5271

19 komentářů: „Pojezd pro M152 / 810 ze staré „startky“

  • dík přesně tuhle mašinu mám ještě po tátovi teď vím jak jí použít

  • Je to super napad jak vyuzit tuhle lokomotivu…

  • Ne jen dvanáctiletý, sám jsem měl motoráka na stejném pojezdu před cca 5 lety a co jsem s ním najezdil 🙂

  • Ten pojezd se dá i rozpůlit, nastavit, kraje oříznout a vyjde tím i správný rozvor. Při troše šikovnosti lze stáhnout původní loukoťová kolečka a nahradit je menšími a po drobných úpravách použít i původní masky přes ty co fakticky drží kolečka. Kdysi jsem to tak udělal do stavebnice od LPH a na „dětském“ kolejišti to jezdí dodnes, na první pohled to i „vypadá“. Otázkou zůstává, má-li to cenu pro „opravdové“ ježdění …

  • … je v tom totiž motorek na 9V, ale i ten se dá vyměnit za motorek na 12V, tyhle BTTB byli stejný, jen vybrat správný, tj. s vývodem motorové osy na obě strany.

  • Já sám jsem si zkoušel udělat pojezd rozřezáním téhle startky, ale v rozpůleném stavu jsem jí zahodil a radši investuju pár stovek do nového pojezdu, tahle hodinářská práce aby se to všechno otáčelo není moc pro mě, zpřevodování taky není úplně ideální 🙂

  • zdravím sháním takovou startku nevíte kde jí sehnat kromě aukra? na modelbazaru užř dlouho nebyla.

  • já ju minule zahlidnul na opletalově na burze , tak asi tam , a nebo dej inzerát do novin 🙂

  • Diky za odkaz už jsem jednu sehnal a mozna jich budu mit vic ten pan ma jeste 3 a zkusim to prodlouzit na spravnej rozvor.

  • Kolik by prosím mohl stát funkční startset tt z NDR, který obsahuje ovál kolejí, parní dvounápravovou lokomotivu a pět vagonků? Kámoš to chce prodat ale neví za kolik. Všechno je v dobrém stavu a funguje.

  • To Tomas: to těžko říct, takové startsety dnes stojí cca. 2-3 tisíce Kč, ale obsahují novou verzi lokomotivy s lepším motorkem a profilové koleje. Pokud je ten startset ještě z doby NDR tak bych to odhadnul asi takto:
    Starovací dvounápravová lokomotiva: cca. 150 kč
    Pět vagónků se spřáhlem na strunu: cca. 250 kč
    Staré plechové koleje: cca. do 50 kč.
    Je tam nějaký zdroj?

    Každopádně mě to vychází že když se zadaří mohl by to prodat mezi 400-500 kč, víc za to osoba znalá poměrů podle mě nedá.

  • Dneska som ten pojazd upravoval lebo ho chcem dat do M 153 a ked som ho testoval , zabudol som vypnut prud a dotkol som sa kondenzatora na lokomotive. Jau este stale to boli 😀

  • Inu proč ne, je to zajímavý nápad a pro toho, kdo začíná, a kdo přesně nelpí na nějakém tom milimetru v rozvoru je to dobrý nápad. Zejnéna pro ty, kdo s modelařinou začínají, nebo nemají zkušenosti. První tento pojezd jsem si upravil před více jak 23 léty do odlitku M 131.1, byla to fuška, brousil jsem .ale pojezd se mi do kastle vešel a pak nastalo dilema kam dát zátěž ale tento modýlek mám stále ve své sbírce i když jsem časem nakoupil pojezdy od p. Pletichy a tak mám několik Hurvínků, ale ten první, na pojezdu TT start má pro mne zvláštní cenu, protože to byl jeden z prvních motorových vozů, které jsem si postavil .

  • Poradili by jste mi jakou karoserii mohu pouzit? Resp.od jakeho vyrobce? Dekuji. J

  • Take jsem prosel touto stavbou a az pri finalnim sestaveni jsem prisel ma to ze kastle LPH je o neco uzsi nez puvodni a hlavne vlozena okna o cca 1mm z kazde strany zasahuji do vnitrniho prostoru, takze se mi tam pojezd nevejde cely, zarazi se o spodni hranu oken.
    Setkal se s tim prosim nekdo? Slozita naprava je snad jen brouseni pojezdu z boku nebo udelani oken jen z folie (i puvodni kastle ma jen folii)?

    P.S. v dnesni dobe pojezdy zacinaji tak na 1300 Kc, tak vaham co dal 🙁

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..