Tipy a triky (nejen) pro začátečníky

Stříkací box – do bytu skoro nutnost

20151214_191620_01Jsou chvíle, kdy jde v modelařině doslova o bytí či nebytí. Především v bytě. A to, když vám doma hrozí, že zajdete na úbytě nebo budete ubiti. Řeč bude o stříkacím příbytku, přiteli každého obyvatele bytu.

Dokud má člověk vhodné prostory na stříkání modelů, kde nevadí zvýšená prašnost a smrad. Kdo si myslí, že airbrushování přináší jen smrad bez prachu, ten se ukrutně mýlí – zkuste si po čase prohlédnout, co barev se uchytilo v okolí stříkacího koutku na všech částech vybavení. Ale i na toto už dnes máme vynálezy – říká se tomu stříkací box, v angličtině spray box, airbrush box, spray booth a podobně (to pro ty, kteří to budou hledat na aliexpresu). Jelikož jsem o vhodný stříkací prostor přišel, musel jsem se uskromnit do komory bez možnosti větrání a také s jedinými dveřmi přímo do obytné části. Tedy jakýkoliv z faktorů smrad/prach musel okamžitě z domu. A protože nejsem moc Přemek Podlaha ani Bořek Stavitel, hledal jsem nějaké hotové řešení, jak si opatřit stříkací box. Na výběr moc není, vpodstatě jediné dva druhy nabízí Fengda (a podobné číské značky kupující OEM výrobky ze stejné továrny). Sáhl jsem po tom levnějším (asi 1700 Kč) modelu BD-510. Podívejte se na internetu, zkuste si najít videa na youtube – k vidění je tam i druhá verze od Fengdy, a ta na mě na pohled působí trochu bytelnějším dojmem – je to vlastně takový kufřík včetně otáčivé podložky.

Možná si někdo zaklepe na čelo, že je to za ty peníze kravina, ale prostě jsou chvíle, kdy nemáte možnost si nic vyrobit, nebo se vám nechce, nebo se do toho prostě člověk ty peníze rozhodne dát a věnovat drahocenný čas jiným aktivitám. Já byl vpodstatě všechno dohromady. Rozhodně jsem se chtěl vyhnout radám „sežeň si někde digestoř, krabici od banánů, filtr z klimatizace a obal to celofánem…“ A pokud se chcete věnovat koníčkům i v prostředí, které si chcete (vy = celá rodina) zachovat obyvatelné po dlouhá léta, tak se prostě něčemu jako stříkací box nevyhnete. Tedy možná ano, ale říká se tomu „štětcování“.

Omlouvám se dnes za nic moc fotky, zaprášenou předlohu a trochu pracovního bordelu. Ale snad informační hodnota převáží tyto nedostatky 🙂

20151214_191057

Nesmíte prostě zkoumat, co jste si za peníze koupili. Buďto to chcete, nebo to nechcete. Je to plastová konstrukce, po straně s motorem a s výdechem na husím krku – otáčitelným a nastavitelným.

20151214_191114

Kdo by chtěl připojit hadici do okna, má šanci. Pokud jí tedy utáhne slabší motor.

20151214_191130

Tady je ta jednoduchá záležitost s motorem, který saje vzduch ze samotného boxu pryč.

20151214_191139

Takto vypadají útroby. Je tam jen taková zvláštní pěna, navíc i docela hrubá. Možná je nějaký filtr ještě u samotného motoru, ale tak hluboko jsem to nezkoumal.

20151214_191148

Box je opatřen klasickým dvojkolíkem a vypínačem.

20151214_191208

Odlitek Zamračené v TT pro představu o velikosti. Je to docela velká bedna, ale není moc hluboká a hlavně je hodně lehká, takže se dá dobře uskladnit i v malém prostoru – což je ostatně výhoda proti nesložitelné krabici „home-made“. Já jí uskladňuji na polici až u stropu a bez problému s ní dokážu manipulovat i ve výšce.

20151214_191251

Aby byl box kompletní, ještě na něj přijdou dva plastové díly. Průsvitný nahoru, a větší a neprůsvitný dolů. Tyto díly jsou docela podstatné, protože teprve vlastní tvoří samotný box, kde nestříká barva nikam ven.

20151214_191401

Uchycení plastových částí jsem moc nepochopil, jen se zastrčí za takové výstupky po stranách, takže moc nedrží. Ale ve výsledku funkci splní. Po stříkání se plastová ucha zase složí a box je zase malý přenosný.

20151214_191516

A pojďme na to důležitější – funkčnost. Stíkám lihovými barvami. Musím pochválit, že ani smrad lihu se z boxu neline. Tedy určitá filtrační schopnost tam je. Běžné ředidlo S6001 jsem nezkoušel, ale to asi stejně v bytě používat nebudete a budete se snažit používat nějaké méně smrdící barvy. Stejně tak nejsem sebevrah, abych do toho stříkal sprejem. Jestli někdo hledá stříkací box, který za něj vyřeší všechny problémy včetně světového míru, ten si opravdu bude muset sestrojit něco svého, většího a razantně výkonnějšího.

20151214_191542

Motor má poměrně slabý tah – je potřeba mířit pistolí neustále do nádechového otvoru. Když stříkám mimo otvor, vzduch má tendenci se v boxu „točit“ a část ho může vyfouknout mimo box. Motor prostě nenasaje všechno. Dá se na to ale bez problému zvyknout a i tak skončí většina přebytečné barvy a smradu v útrobách.

20151214_191549

Výhodou je naopak hlučnost, která je opravdu minimální (kompresor je oproti tomu řvoun) a samotnou budku není problém provozovat i ve 3 ráno. Je to hučení asi jako lednička, část hluku z toho tvoří jen svištící zvuk. K boxu využívám jen obyčejnou roušku za 30 Kč, protože ani z lihových barev nejde ven téměř žádný smrad ani přední ani výdechovou stranou.

20151214_191620

Protože v případě autobusů se snažím ve velké míře přejít na spreje a na balkón (připravím článek na příště), používám v poslední době kompresor, pistoli a box spíše jako záchranu v případě nouze. Tedy nepožaduji od boxu žádné extrémní výkony, které mi ani není schopen poskytnout, ale s tím jsem do toho šel. Doufám, že se na mě teď nevrhne hejno modelářů, kteří mě kvůli této plastové krabici zavrhnou. Ale berte to tak, že ne každý je tak šikovný jako vy, aby si doma vytvořil svou kosmickou loď ze sirek a lahve 🙂 A příště si taky povíme něco o kompresoru Fengda, který, byť opovrhovaný, mi spolehlivě také slouží už několik let 🙂

12 komentářů: „Stříkací box – do bytu skoro nutnost

  • Naprostou náhodou jsem zrovna pořídil naprosto stejný box. Prvotní nadšení z tichého chodu vystřídalo zděšení z malého výkonu, ale po chvíli se ukázalo, že při vhodné palbě pistolí „na komoru“ ten werk vlastně funguje docela obstojně. Původně jsem si ho chtěl postavit, ale letmá kalkulace ukázala, že moc neušetřím a budu stavět něco, co mne nebaví.

  • Box som postavil z kartónu, odsávanie zabezpečujú väčsie ventilátory z PC. Na filtráciu som použil uhlíkovú tkaninu do digestorov a filter do vysávačov. Striekam klasiku syntetiku s S6001, aerosol žiadny, ani spád po byte, smrad celkom v pohode. Filtre mením podľa intenzity striekania, ale žiadna brutálna finančná ruinácia to nie je. Box používam 5 rokov a žiadny problém s ním nie je.

  • Trošku titěrnej boxík….. Mám samodomo. Vyřazená police, digestoř s vývodem ven z okna a osvětlení…. Investice + – 500,- Kč. ( bazarová digestoř a pár trubek na odpad…. 🙂 L.

  • Zajímavé. Dosud mi uspokojivě slouží otevřená placatá krabice formátu cca 30 x 20 cm, papírové ubrousky uvnitř a akrylové barvy. Stůl máme bílý a zatím se drží 🙂

  • Řeším to podobně jako kolega Zlámalík, krabice je upravená od LCD monitoru a na stůl mám pro jistotu vyrobený přířez ze starého koberce.

  • Franky: Paráda, vidím že nás k tomu vedly stejné myšlenkové pochody i stejné uvažování – líbilo se mi „daň za pohodlnost“! Dnes trochu váhám, jestli jsem si neměl připlatit za tu druhou verzi (512) protože vypadá trochu skladnější a kvalitněji provedená co se týče konstrukce (+ navíc osvětlení).

  • S odstupem jednoho roku mohu zodpověďeně prohlásit, že je to krám. Sice tomu půjde zvednout řádně výkon, ale neobejde se to bez přestavby. A tomu jsem se právě chtěl vyhnout. Znovu bych to nekoupil.

  • Já naopak s odstupem 2 let bych to neměnil. Je potřeba se tomu trošku přizpůsobit (stříkat přímo do odfuku – jinak je to skutečně dost k ničemu s ohledem na výkon!!!) a pak to pro mě funguje perfektně – i v komoře se dá stříkat syntetikami a zbytkový smrad se dá během půl hodiny odvětrat. Lihovky necítím vůbec. Ale i tak díky za další názor – tyhle plasťáky budou vždycky oscilovat někde mezi „super“ a „na prd“.

  • No, právě. Já už to také nevyměním. Stockholmský syndrom jak vyšitý. Jsme si s pixlou na sebe zvykli a teď nezbývá než ji potunit.

  • Chci se zeptat, jak je to s filtry? ? Čištění, nákup jako ND

  • Tipuju, že je to obyčejný uhlíkový filtr. Takže koupit univerzální arch do digestoře (stál mě asi 180 Kč velikost A3?!) a nastříhat. Čištění asi nic, vodu by to ale určitě sneslo. Filtr na míru jsem nepotkal, ale odhaduju, že pro běžného modeláře je to otázka mnoha let a mnoha desítek modelů, než bude potřeba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..