Recenze

Dvounápravový nízkostěnný vůz Tillig

U ČD jako řada Ks, v Německu různě, proto mu budeme říkat prostě „vůz“. Cena byla tak lákavá, že nešlo odolat, povánoční výprodeje dorazily už i do obchodů s vláčky, radujme se.

Aby bylo hned na úvod jasno, o čem je řeč, zde je karta vozu na Parostroji. Nezaměňovat s vozem Kbkks, který je delší. Ptáte se, co je na této stálici na trhu tak zvláštního, že je třeba o ní psát? Odpověď je snadná, zvláštního na něm není nic. Je to prostě obyčejný vůz, ale jezdí i u ČD, přičemž verze ČD se běžně v prodeji nevyskytuje (nevím z hlavy, zda se kdy vyskytovala?). Takže časem půjde pod kudlu na úpravu.

Nacvakávací klanice jsou jako vždy zvlášť.

Vůz je v provedení s černým rámem, což si o přestřik přímo říká. Pokud chcete práci snazší nebo se stříkání vyhnout, pořiďte verzi komplet červenohnědou.

Správa DR se bude určitě hodit těm, kteří provozují IV. epochu někde v pohraničí, kam se tento vůz mohl jistě snadno zatoulat.

Popisky jsou precizní.

Přestavovače se budou samozřejmě dobarvovat.

Kinematika, kovová kola v kovovém uložení.

Pojezd je stejný jako u vozů Gbs.

Vůz je subjektivně těžký, závaží je rovněž stejné jako u vozu Gbs.

Objektivně má 23 gramů, dle normy by měl mít téměr 29 gramů, což z něj tvoří trochu střízlíka, ale ani delší vozy Res nejsou moc těžké.

Jízdní vlastnosti jsou samozřejmě výborné, kontrukce pojezdu je osvědčená.

Vůz před dosazením klanic.

A po dosazení. U prvního vozu Res jsem se trochu trápil, tady už jsem na to chytil grif.

Náhradních klanic je dostatek, nebojte (snadno se některá ohne při nandavání nebo časem při provozu). Ještě budu osazovat stupačky, ale to až příště.

Co na závěr? Myslím, že dojem zanechal vůz velmi pozitivní. Až na drobnosti je to dalsí vůz shodný s českým kolegou a tedy další možnost vhodného rozšíření vozového parku. Samozřejmě ideálně v komplet červenohnědé verzi, ale to je detail. Vzhledově není co vytknout, klasika Tillig. No nemáme my to nakonec štěstí, že ten Tillig sídlí zrovna kousek za našimi hranicemi? Vždyť kde jinde bychom brali takové množství vozů provozovatelných i na našich drahách…

3 komentáře: „Dvounápravový nízkostěnný vůz Tillig

  • Zajimavá recenze. Tento model vozu se mě moc líbí – kde ste jej sehnal ve slevě ?

  • Bylo to v Classic modelu, ale dávno už ho nemají, měli prý 7 ks a ty byly během jednoho dne pryč, měl jsem štěstí…

  • Super model, velikost ložné plochy jé stejná jako u originálu nebe je jiná?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..