Recenze

Doplňkový paMLSek – břízy nejen pro TT

Přes email se mi ozval další kolega modelář, že začal s vlastní výrobou stromků pro modelová kolejiště, konkrétně bříz. Už z fotek bylo vidět, že to nebudou jen tak nějaké břízy, a tak slovo dalo slovo a mám v ruce dvě břízy na vyzkoušení a na lehkou „recenzi“.

Předně musím říct, že jsem se zatím do „doby zelené“ nedostal a všechno moje zelenění skončilo u zapíchání smrčků Model Scene do placky zasypané Purexem od Poláka. Přesto jsem neodolal a rozhodl se od kolegy dvě břízky vydyndat, abych konečně viděl, jak že to má vypadat pořádný modelový strom. A rozhodně se „dyndání“ vyplatilo, jak ostatně uvidíte za chvíli. Povyměňovali jsme si s Lukášem (autorem stromků) několik emailů a dohodli osobní setkání. Že je Lukáš sympaťák už od pohledu a že s ním je rozumná řeč, to sice nebude náplní článku, ale určitě nevadí, když to jako charakteristiku osoby zmíním hned na začátku. Takže asi tak… 🙂

Naše diskuze se ubíraly také směrem přepravního balení stromků. Lukáš přišel s nápadem balit stromky do krabiček. To sice lehce zvyšuje cenu břízek samotných, přesto si dle mě takto exkluzivní kousky krabičku zaslouží. Jednak chrání samotné křehké stromky při transportu (kdyby si je někdo nechal poslat poštou), jednak chrání před prachem do doby finálního zapíchání do kolejiště a jednak je to prostě „kůůůl“ – a navíc se dají krabičky po vyndání stromku a doplnění nějakého molitanu či polystyrenu využít jako super obal na vagónky…

Taaakžeeee…. tu máme krabičku z papíru vyšší gramáže, s potiskem a s okýnkem pro nakouknutí, co že to je vlastně uvnitř. Minimálně stohovatelnost takových stromků je mnohem jednodušší při skladování.

Na krabičce je nějaký ten popisek, že se jedná o břízu velikosti TT a také nějaký ten kontakt na autora. S tím označením „bříza TT“ bych byl možná opatrný, běžně se nabízí spíše břízy dle výšky v cm s tím, že jedna bříza představuje pro H0 malý exemplář, pro TT slušně velký exemplář a pro N giga sekvoj. Ale na druhou stranu, malá bříza má lehce jinou strukturu, než vzrostlá 30 let stará babička břízička. Takže v tomto ohledu je to OK.

Lukáš na krabičky natiskl „název“ MLS, což je zkratka slov „modely listnatých stromů“ (zřejmě), ale mně to přijde spíše tak, že těchto stromů se člově opravdu naMLSá, protože stojí za to.

To nejzajímavější ovšem samozřejmě čeká uvnitř. Musím uznat, že kvalitou provedení jsem byl naprosto uchvácen! Na internetu je k nalezení spousta stromků v různých cenových relacích. I když se přiznám, že neznám komplet portfolio produktů, tak tyhle břízy jsou dle mého laického pohledu špička a nedají se srovnat s „továrními“ výrobky.

Břízy velkovýrobců prominou, ale i když představují zřejmě většinou košatější varianty (samozřejmě je bříz více druhů), tak jsou to proti tomuhle dle propagačních fotek takoví „chcípáci“ – koule obalené zeleným bordelem. Jsou fajn do nějakého lesíka, ale jako solitéry jsou proti tomuhle opravdu slabé. Tohle jsou takové pěkně štíhlé břízy ideálně rostlé a dle mě fakt fotogenické 🙂

Lukáš mi něco málo vyprávěl o technologii, ale nejsem natolik fundovaný, abych jí tu podrobně rozváděl. Důležitý je pro mě výsledek, a ten prostě nemá chybu. Samozřejmě se jedná o motané drátky jako kostra a nějaký ten Naturex či podobný zelený blivajz na vytvoření listů.

Kůra má suprovou strukturu a i zvýraznění černých částí kůry je naprosto výborné a detailní.

Je na každém, zda zvolí metodu „zapíchnutí“ nebo lepení na povrch, kořeny jsou v krabičce fixovány izolepou k podkladovému styroduru (snad je to on) v horizontální poloze.

Jednotlivé větve mají logickou strukturu, „olistění“ je střídmé a reálné – odpovídá pořekadlu, že méně je někdy více. Zároveň mají větve pěkný „visící“ tvar.

Cena jedné břízky se prý bude ve finále pohybovat někde kolem 150 Kč, což je možná o něco více, než tovární produkce, ale za naprosto luxusní kvalitu a včetně krabičky. Možná to z fotek není poznat nebo to nevypadá tak působivě, ale v reálu jsou opravdu super.

S Lukášem je možno domluvit určitě spoustu podrobností (bez krabičky a tím pádem levněji, velikost, tvar, provedení listů atd). Jsem rád, když můžu zmínit české výrobce čehokoliv, i když se jedná o domácí výrobu. Proč budem cpát peníze do Tiliga a podobných fabrik, když si to můžeme udělat lépe přímo v ČR, že?! Takže kontakt na Lukáše vidíte o pár fotek výše. A kdo se zeptá kde se to dá sehnat, tak…

Jeho kapacity jsou prý značně omezené, takže bych to viděl, že kdo dřív příjde, ten dřív odchází s břízami, ale za pokus to určitě stojí… Pro srovnání velikostí jedna proti smrkům Model Scene. Tady zafungovala perspektiva a břízy vypadají menší, než ve skutečnosti jsou.

A jedna s 810kou (samozřejmě v TT).

A jedna s tatrovkou. No jsou opravdu dostatečně velké 🙂

7 komentářů: „Doplňkový paMLSek – břízy nejen pro TT

  • Ikdyž cena je dosti značná (150,-/ks) akcepoval bych ji, vzhledem k tomu že je to nejspíš “ ruční“ práce! A také souhlasím s VoVo v tom, že nemusíme cpát peníze do zahraničních fabrik, když i čeští modeláři a výrobci mnohdy dokážou divy. Chválím výrobce a za sebe děkuji za zveřejnění.

  • Krása. Opravdu úcti hodné. Stromky velkovýrobců jsou zřídka tak hezké ,ale tyto břízky jsou Nejlepší !! =D taky si doma vyrábim stromky všeho druhu, a je to určitě stokrát lepší než kupovat za nákých 100kč,- bez krabičky a platit jak blbec za poštu, kterou si velkovýrobci nabobtnaj. Obzvlášť když příjde právě TOHLE chválim výrobce a přeji mu příjemné podnikání.

  • Cena je vždy relativní, zkoušel jsem si už pár stromků doma také udělat, a když sečtu čas, cenu materiálů a výseldek, tak je těch 150 kč za tuhle břízu velmi dobrá cena. Jinak chválím Vova za dobrý článek zase o něčem jiném…

  • Zdravím všechny a děkuji za velmi kladné hodnocení. Zejména zde „veřejně“ děkuji Vojtovi za skvělou recenzi. Už jsem se prostě nemohl jako jiní dívat na nabídku „stromků“, které vypadají jako něco, co ukáplo sfinze z nosu… Něco jsem přečetl, něco vyzkoušel a dospěl sem… Jsem rád, že se vám mé břízy líbí a že moje obava byla zbytečná:-) Hola hej…

  • To mrkwik : Mohu se zeptat zda-li jsou „lístky“ z naturexu jak píše výše VoVo? 🙂 Doma také něco pěstuji zatím ve stádiu zkoušek a zatím to vypadá lépe než fabrikové stromky. Je možné, že tyto stromky mám u sebe doma za cenu cca 60Kč? Zakoupeny v Brně na Klusáčkově. Pokuď-li to jsou ony tak kvalita je velmi výborná a za tu cenu to pánové opravdu stojí.

  • To Michalz: Lístky jsou z Naturexu. Tyto stromky nemůžeš mít doma, protože je od základu vyrábím vlastnoručně. O těch brněnských jsem neslyšel a ani je neviděl, tak nemohu hodnotit. Je možné, že je někdo dělá také, ale za 60,- 11cm vysokou břízu v krabičce s naturexem, na které strávím přes hodinu, bych to nedělal. A trochu jsem nepochopil, které za tu cenu opravdu stojí, jestli ty z Brna nebo ty moje.

  • To mrkwik : Tak to je vyrábí zřejmě někdo jiný; stromků v Brně nebylo moc na výběr vzal jsem dva co tam byli a jsem spokojen. Dneska bych na vlastní web něco o břízkách napsal spolu s dokončením mého diorámatu. Zde je poté můžete porovnat. Když tak na to koukám tak Vaše i ty brněnské jsem na stejné úrovni možná ty Vaše budou více propracované, nevím, z fotek to neporovnám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..