Silniční vozidla

Kafíčkový valník – bezejmenný valník Miniatur

Navazuju volně na starší článek „kafíčková kára“, jestli si ho ještě vybavíte. To byla kárka od Miniaturu složená během jedné odpolední kávičky. Tenhle dnešní valník je na takovou podobnou kávičku, možná trochu delší, ale pořád odpolední.

Stavebnice od Miniaturu se nikde moc k vidění nevyskytují, přitom i na e-shopu se prodávají dobře. Vlastně jsem tenhle valník (ani třeba jejich traktory) nikde neviděl vědomě třeba u někoho na kolejišti sestavené, což je zvláštní. Všechny stavebnice vozidel jsou ale konstrukčně velmi podobné tomuto valníku – naprosto snadné úplně pro každého, i úplného začátečníka.

Kafíčková kára (od Miniaturu)

Kvalita už přes sáček vypadá velmi zajímavě. A stavebnice vypadá velmi jednoduše. Jmenuje se to jen „valník zemědělský 5t“ což odkazuje na anonymní valník. Já v tom ale každopádně vidím československý BSS P73S a takto k němu budu přistupovat.

Dílů je… čtyři. Korba, rám, kola a leptík s ráfky a ojí. Všimněte si, že nevidíte žádné zbytky po odlévání – ony tam skutečně nejsou.

Jsou tam sotva viditelné blanky, které lze strhnout nehtem, ale na spoustě míst nejsou vůbec. Kvalita odlití i rámu je exkluzivní.

Kola mají už otvory z výroby a jejich vyloupnutí z blanky jsem provedl opět nehtem včetně jejich očištění. Opravdu krása.

Tím začišťování končí, díly jsem si nalepil oboustrankou na kus dřeva, aby neodletěly při stříkání do ztracena.

Lehce přefouknout sprejem šedou základovkou.

Korbu jsem začal natírat zelenou Lifecolor. Korba má plechovou podlahu, takže i podlaha bude v barvě bočnic. Ráfky jsem natřel světle šedou.

Nátěr bočnice Lifecolorkami je radost, jde to snadno a není potřeba stříkat. Nehrozí žádné zalití detailů, protože tyhle barvy to snad ani neumí, a to ani při natírání.

Kola a oj jsem stříknul černou a rám středně šedou.

No… teď už stačí vsadit disky do pneumatik, nasadit pneumatiky do rámu, rám slepit s korbou a vlepit oj. Na celé mi stačila jedna kapka gelového lepidla. Toto by, kromě oje, šlo lepit snad i herkulesem.

Jediná nevýhoda – oj se musí lepit, zůstane pevná, takže je potřeba dobře zvolit výšku, jestli bude v poloze připojené nebo zaparkované – položené.

Vzadu jsem natřel alespoň zástěrky černou, a světla červenou. Je to vše tak souměrné, že to takhle pravoúhlé snad ani nevyjelo z továrny.

Pohled na spodek – kola přesně aretují podložky na rámu, takže se nejde splést. Je to všechno tak perfektně odladěné, připravené a jednoduché, že to až (pozitivně) uráží mé modelářské schopnosti. Tohle není snad ani modelařina, to je jen kompletace dílů, které se musí nabarvit.

Nedávno jsem si ve článku o motorobotech povzdychnul, že je to až moc jednoduché. Tohle není o nic složitější.

Doporučil bych to i naprostým začátečníkům, kteří nikdy nic nestavěli. Ale bojím se, aby z takových stavebnic nezískali pocit, že modelaření je vždy tak snadné 🙂 Protože tohle jsou vyložené vzorky toho nejjednoduššího, co jsem kdy stavěl.

Určitě by se hodila patina, opět říkám, že takhle pěkné a čisté to nikde v provozu nenajdete. Ale tento exemplář bude mířit do jiné sbírky, a tam ho chtěli čistý.

Valníky i další stavebnice od Miniaturu je možné zakoupit na e-shopu.

Valník zemědělský 5t BSS P-73-S

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..