Silniční vozidla

Kluci z páté bé (i něco navíc…)

Název tohoto článku možná někoho zarazí, co to znamená, ale když trochu zapátrá každý v paměti na dobu nedávno minulou, ještě po IV. epochu, tedy éru ČSD, tak pátá bé, napsáno zkratkami VB, už si asi většina lidí vybaví, co to znamená (samozřejmě byly i jiné přezdívky).

Zcela neočekávaně se mi podařilo získat několik resinových stavebniček osobních vozidel, které lze zařadit ještě do této epochy, tak jsem se rozhodl pro zpestření ztvárnění doplňkového provozu silničních vozidel tato autíčka upravit v barvách tehdejší Veřejné bezpečnosti.

Jednalo se o Š 1203,

Š 120,

Lada Niva,

VAZ 2101

a Tatru 603.

Nejprve doplnit o výstražné majáky Š 120,

Ladu Nivu,

VAZ 2101,

i Tatru 603.

Dále bylo třeba vyrobit interiér do vozu VAZ 2101.

I tomu dobře posloužil podvozek Š 1203, z něhož jsem odřízl druhou a třetí řadu sedadel (a zároveň mě napadlo další využití „pořezaného“ podvozku).

Tato sedadla jsem trochu zbrousil a zakulatil, přilepil na podvozek žigulíka a ještě z bezpečnostní destičky vyrobil „zadní plato“.

Když jsem byl v těch úpravách, tak došlo i na to „navíc“, Š 1203 bez interiéru, vyřízl jsem tedy zadní dveře.

Ty se mi trochu rozpadly, tak jsem z mosazného odpadu vyrobil horní oblouk a pak je ještě rozříznul.

Zkompletoval jsem ještě podvozky pro Ladu Nivu a Tatru 603.

Všechny karoserie jsem vybavil zpětným zrcátkem nalevo, vyrobených ze zbytků leptů.

Pak stačilo odmastit v jarové vodě, připravit ke stříkání a nejprve nanést základovku.

Potom jsem použil bílou barvu a přestříkl jen části karosérií, zamaskoval a přestříkl žlutou, podvozky černou.

Na laserové tiskárně jsem si vytiskl na obtiskový papír jednoduché obtisky.

Vozidla jsem jimi polepil na bílých plochách. Pak ještě zaretušovat, zvýraznit detaily a světla.

Karoserie jsem postupně zasklil Clearfixem. Vozidla sestavil, stačilo jen secvaknout karoserii s podvozkem. A to „navíc“ jsem nastříkal načerno, ano „funebráci“.

Protože jsou zadní dveře otevřené, bude se nakládat rakev.

A když rakev, tak i „funebrák“, opět figurka od fy. Preiser.

A když „funebrák“, tak i nějací policajti.

Sedící do vozů, stojící k autu.

A zbývá jen naaranžovat do krajinky…

22 komentářů: „Kluci z páté bé (i něco navíc…)

  • „Zcela neočekávaně se mi podařilo získat několik resinových stavebniček…“ Jirko, já myslím, že si koleduješ o umlácení dotazy od kolegů modelářů, protože napsat „náhodou jsem si sehnal“ a nenapsat kde, to tu budeš těžko vysvětlovat, takže rychle kápni božskou nebo si tě rovnou kluci odvezou na služebnu a tam to z tebe dostanou 🙂

  • Dobrý hodně dobrý, výborný, tak to už je vejška, ale na to jsme zvyklí….. Možná bych na střechu doplnil volací znaky vozidel (byly napsány černě na bílém podkladu podobně jako nápisy na dveřích, když už jsi si dal práci s „klukama“ dovnitř :- )
    Zdeněk

  • U starších vozidel nějakou dobu přežívalo modré zbarvení s podélným bílým pruhem lemovaným tenkými červenými linkami, s nápisem „Veřejná bezpečnost“. T603 byly běžnější v klasické kombinaci černá – chrom, bez majáku a s bílou SPZ začínající písmenem „B“. Přeživší kousky přestříkali žluto-bíle, ale neslušelo jim to. Pár fotek je tady:
    http://www.pohledyseifert.cz/policejni-technika/automobily-verejne-bezpecnosti/

  • SOUHLAS S VOVEM KDES TO SEHNAL?

  • Jenom drobný detail: maják se montoval zhruba nad prostředek předních dveří, ne doprostřed celé střechy. Ale jinak líbí a přidávám se k dotazu „Kde’s to sehnal?“ 🙂

  • Ty majáky nad předními dveřmi mohu jen potvrdit (vlastnil jsem jedno vyřazené vozidlo VB). V zadní části střechy – přibližně nad zadními dveřmi – byl bílý pruh s identifikačním číslem. Jinak krásná sbírka žluťásků. Přidávám se k tazatelům, kde se dají sehnat :-).

  • No paráda, teď už aby se ale člověk bál, že bude „zabásnut“, když si doma půjde zajezdit „pod vlivem“ 🙂
    K provedení jen jednu poznámku – písmena by měly být tenčí. Ale to je detail. Žlutou T603 nepamatuju, u nás jezdily černý, asi s tajnejma, mnoho jich (nepolicejních) pak stávalo před KNV…

  • Tak Nivu dělá Modellbahnshop Sebnitz, Vaz a Š105 Večerník, T603 Hädl a Š1203 třeba CP nebo Pavlas… Teď už jen zjistit kdo dělá „černé“ odlitky:D

  • Hezké modely, nostalgie hunguje… Hodnotím hlavně ten nápad. Pokud jde o kritiku detailů, nemá cenu „listovat“ v pamětech pamětníků, když kousek od Nuselského mostu je Muzeum Policie ČR, kde je navíc ochotná paní ředitelka Marcela Machutová a další profíci, kteří umí poradit a mají tam hlavně fůru dokumentů a předloh, ve kterých mohou následovníci autorova nápadu najít co potřebují. Mám za to, že v „gigantických“ měřítcích už by také stálo za to autíčka rozsvítit pomocí LED 0402, které nabízíme i s připájenými vodiči v N-šopíku. A konečně, kromě T603 jezdila v těchto barvách třeba i T613, ale také náklaďáky či SKOTy. Ale to vědí lépe v tom muzeu… Všechny modeláře zdraví bývalý „žák páté bé“…

  • Pro všechny: kluci, stačí vyrazit na burzu a pořádně koukat, kdo co nabízí, všechno se tam dá sehnat. V budoucnu tuto „kolekci“ hodlám rozšířit ještě o antony – tedy Avia 30 a Furgon, pak ještě Škodu Favorit a Volhu 24. A možná dojde i na osvícené úpravy, kdoví…
    Zkusím se ještě přinutit, a doplnit ty „béčkový spz“…

    Střelec: zbarvení, které popisuješ je ještě ze staršího období, právě pro IV. epochu bylo toto zbarvení aktuální. A tu T 603 takto zbarvenou používaly převážně hlídky dopraváků.

  • Pokud se ti jedná Nivu a Škodu 1203 tak navštiv burzu v Praze viděl jsme je tam.

  • Eda:v kterych mistech jsi je viděl,rád bych taky něco pořídil.Bartik.nsw

  • V Chebu dost dlouho přežívaly dva či tři modré kousky (Volha a nějaký žigulíky) mezi záplavou žlutobílých. Coby školáci jsme je očumovali jako kuriozitu, proto si je pamatuju. Žlutobílé T603 byly spíše vzácností, dalkeko běžnější byly T613. Na pár kusech bylo znát přelakování – na bílých plochách při pohledu zblízka lehce prosvítalo původní zbarvení. To je ale v tomhle měřítku pasé….

  • Střelec: Já bych s tím prosvítáním laku Jirku nepodceňoval, nikdy neříkej nikdy… 😉

  • To je horší. Lidi tam mají pokaždé jiný stůl. Hledej stůl kde mají jenom auta a tanky většinou na TT. Jsou tam hotové i stavebnice.

  • Zlámalík: Já ho nepodceňuju, ale v tomhle měřítku si takovej detail vychutnáš maximálně pod lupou, ale ne na kousku zaparkovaným kdesi v kolejišti. Ale dioráma, kdy to zrovna před policejní garáží přebarvujou, by nebyla k zahození….

  • Svoji partu z páté béé jsem založil již před lety s žigulem kombi a volhou 24.Vidím,že je čas hochy doplnit.A jen drobnost,5mm kousek struny 0,3 natřený na černo a píchnutý za maják dělá divy.

  • Hallo,

    Was für ein gelb nimmt man für VB Fahrzeuge?

    Gruß Ralf

  • Gibt es das Blinklicht (Rundumleuchte) auf dem Dach auch einzeln zu kaufen?
    Könnte es für den Barkas von Herpa gebrauchen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..