Kolejiště a doplňky

Strážní domek od Šikulů

Se začátkem prázdnin se po zhruba tříměsíčním očekávání na trh konečně dostaly modely staveb od nové české firmy Šikulové s. r. o. Jde o stavebnice typicky českých drážních staveb, řezané laserovou technologií z překližky, dýhy, papíru a různých forem lepenky. Výrobce obsáhl všechna tři hlavní měřítka – vše, co vyrábí je prostě ve třech velikostech.

Pro výzkumné účely jsem zakoupil za 150,- Kč strážní domek v měřítku TT. Pěkná krabička s líbivým potiskem obsahovala tubu lepidla UHU a pytlík s díly a návodem.

Opatrně jsem vyndal díly z pytlíku, zpracováním do jisté míry připomínaly leptanou sadu. Mile mě překvapilo, že vyjma drobotě, jako je komín a okna či dveře, jsou díly předbarvené. Jedinou problematickou částí byla lehce pokroucená základová deska, ze které při pokusu o srovnání po okrajích začaly opadávat dlaždičky. To, co se tváří jako potisk, je ve skutečnosti laserem jemně řezaná (!) povrchová úprava. Střecha napodobovala červený eternit, což mi nevyhovovalo (u nás je běžný šedý). Prostudoval jsem návod, byl jednoduchý, ale jen rámcově doporučující stavební postup.

Nejprve jsem předbarvil okna a dveře (hnědá) a „špinavým lakem“ doladil základovou desku a díly podezdívky. Lehce jsem zabílil cihly koukající ze zdi a z několika odstínů červené, hnědé a cihlového patinátoru jsem namíchal správný odstín a opatrně natřel předbílené cihly a díly komína. Po zaschnutí přišel na řadu bílý práškový patinátor, jemně vetřený na sucho do děr v omítce  a tím jsem prozatím skončil se zdmi. Střechu jsem přebarvil šedočernou barvou, bohužel jsem zapomněl okraje zespodu nabarvit na „dřevo“, což jsem opatrně napravil až na hotové stavbě. Tím přípravné práce skončily.

Stavbu jsem zahájil víceméně podle návodu. Postupně jsem odděloval ostrým nožem díly od rámečků (drží podle velikosti a tvaru minimálně ve dvou, maximálně ve čtyřech bodech) a slepoval je. Do výřezů ve stěnách jsem vlepil okna a dveře, zasklil je (fólie je řezaná jen pro velká okna, malá kulatá jsem zasklil kousky zbylého materiálu) a nalepil štukování kolem oken. Jde o dost titěrné díly, které se lépe dopasovávají na volné stěny, než na slepený barák. Na základovou desku jsem dolepil překližkové nosné rámy. Po zaschnutí lepidla jsem na rám postupně nalepil stěny (na kresbě základové desky je poznat, kam patří dveře), krásně do sebe zapadají – jsou spojeny „na zámek“. Po přischnutí stěn jsem do budovy vlepil výztužnou přepážku.

Následně jsem do budovy vlepil strop (stavbu to výrazně zpevní), ale byl nutný opatrný postup. Díl sice přesně sedl na místo., ale dovnitř se mu moc nechtělo. Pak jsem dolepil po obvodu stavby podezdívku, štukování kolem dveří a nakonec jsem štukem oblepil rohy a štíty. Zatímco lepidlo schlo, slepil jsem komín. Také se sestavuje „na zámek“, ale ten tvoří jednotlivé vyčnívající cihly! Díly zapadly nečekaně dobře, celou sestavu jsem uzavřel vrchním dílem z lepenky (vlastní komín je z dýhy).

Hrubou stavbu jsem uzavřel nalepením střechy, střešního hřebenu a komína. Při této operaci je třeba dávat pozor na souměrnost. Tím stavba skončila (ideální na dva večery na domek „v základu“), ale výrobcem oprýskaná místa na zdi a střecha si říkají o patinování jinak novotou zářící stavby.

K patinování jsem použil nejprve práškovým patinátorem ušpiněný lak – vytvořil jsem jím vlhké skvrny na zdech v dolní části stavby a jeden či dva fleky i výše. Po jeho zaschnutí jsem pomocí štětcem na sucho nanášených práškových pigmentů vytvořil „olezlost“ omítky (hlavně odstíny „prach“, „popelavě šedá“ a směs „špína“ z „prachu“, „červené hlíny“ a „světlé rzi“). Směsí jsem vylepšil i „vlhké“ skvrny a nakonec je opatrně olemoval patinátorem „bílá“. Navrch jsem decentně kolem soklu přidal „khaki“, což není moc vidět, ale dojem je náležitě „oslizlý“. Na střechu jsem postupně použil prach, špínu a khaki, po nanesení opatrně „umravněné“ ve směru stékání vody vlhkým papírovým kapesníkem.

Domek získal tu správnou dávku olezlosti, ale ještě to něco chtělo – upravit okolí. Dlaždičky ke vzhledu budovy moc nesedly, takže jsem je „zahlinil“ a opatřil směsí ze zbytků různých foliáží, což umocnilo zanedbaný vzhled.

Stavba po přischnutí džungle okolo může být zasazena do terénu a dále „vylepšena“ různými doplňky. Celkem vzato – stavebnice vůbec není špatná, na rozdíl od většiny konkurenčních produktů lze provést snadnou stavbu rovnou z „krabičky“ bez zbytečného zdržování (bez dobarvování je to na dvě hodinky) a zároveň poskytuje možnost plného modelářského vyžití. Za nevýhodu bych považoval výrobcem dodávanou variaci s opadanou omítkou, pokud bych chtěl mít domek „jako nový“, musel bych „narušená“ místa pracně maskovat a stěny náležitě přebarvit…

29 komentářů: „Strážní domek od Šikulů

  • Je to pěkná stavebnice, ale více se těším na slibovanou V3S.

  • Pěkná patina, hlavně ta volezlá plesnivá omítka, k puncu opuštěnosti ještě rozbít nějaké okno, má s tím někdo zkušenost, myslím samozřejmě modelování rozbitých tabulek 🙂 ?

  • Jo, pěkné, hlavně ta patina, ta se opravdu podařila, ale chybí na budově okapy a žlaby, na to by výrob¨ce mohl pamatovat. Ještě bych budovu uvnitř doplnil nějakým jednoduchým interiérem a přidal osvětlení (můj náhled).

  • Okapy a žlaby mizí jako první – dokonce i plastové. V modelu se okapy a jejich díly špatně laserují… Jinak jsem viděl podobné „ruiny“ obydlené – a ne vždy to byli „nepřizpůsobiví“. Měl by k tomu patřit ještě dvorek s kůlnou, studnou, kadibudkou a klasickým dřevěným plotem. Ale to bude až na plánovaném kolejišti za pár let. Interiér, osvětlení – okna jsou tak malá, že dovnitř stejně není vidět a osvětlení se jednoduše protáhne dodatečně odvrtanou dírou v podlaze, pokud tedy jeho instalaci uznám časem za vhodnou.

  • to sey:ja razbita okna delam na skladisti vlastni vyrovy, delam je tak, za folii zalepim do ramu oka, nekde propichnu diru spendlikem, a hrotam naznacim praskliny a vypyda to celkem dobre

  • Navázal jsem spolupráci s výrobcem, v dohledné době bych měl obdržet nebarvenou variantu stavebnice s vylepšením střechy, které jsem doporučil (doplněné podbití), a s jistými úpravami na speciální objednávku – přizpůsobení designu domku specifikům některých lokálek v jihozápadních a jižních Čechách (mj. „cihlový“ povrch). O stavbě a odlišnostech „speciálu“ budu připraven informovat.

  • Nezlobte se, ale viděl jsem hezčí věci než je tento domek od „Šikulů“, myslím si, že by se lidé z šikulů měli věnovat asi jen těm leteckým modelům 🙁

  • TOMEX: S tím bych i souhlasil!

    Hodně z “ Vás “ bojovalo proti papíru co se týče malé železnice a jejich vagónků. A teď stavíte vše “ jen “ z papíru?!

    Někteří z modeláři by se nad tímto měli zamyslet. Buďme rádi ža tady vůbec někdo má zájem nám něco vyrobit! A je úplně jedno “ kdo a co a z čeho “ 🙂

  • Milý Tomexi!
    Lepší věci jsou, ale ne pro ČSD (potažmo c. a k. dráhy). Je tu sice pár odlévaných věcí, ale jejich stavba také většinou není bezproblémová. Z laserem řezaných staveb tuzemské provenience jsou poměrem cena – výkon stavebnice od Šikulů zatím na vedoucí pozici, o úrovni spolupráce výrobce – modelář ani nemluvím (z mého hlediska je vynikající). A odkazovat na „leteckou“ produkci, když v době dodání staveb na trh nebyla v oficiální nabídce žádná – to je v lepším případě provokace.

  • To Střelec:

    Nejedná se o provokaci, ale konstatování modeláře. Buďto jsem asi slepý modelář nebo asi modelařině nerozumím. Přiznám se, že takový domek bych si já ani kolega na své kolejiště nedal. Ale je to asi věc názoru. Spíše si myslím, že se do „modelařiny“ začínají cpát firmy, které modelařině vůbec nerozumí, dělají např. papírové obaly a pak chtějí zkusit i něco jiného a začnou vyrábět „rádoby“ budovy nebo vagony. Takovou práci by měli dělat lidi – modeláři, kteří své práci rozumí.

  • Sorry Tomexi, ale realita vypadá dost jinak, než tvoje idealistické představy. Co si dáš do vlastního kolejiště, je tvůj problém. Já stavím, co vidím v okolí a tomu ta stavebnice dost solidně odpovídá. Vnější vzhled jsem u tohoto kusu přizpůsobil stavu, v jakém se nachází řada objektů na místních lokálkách. Možná by nebylo od věci, aby tě výrobce žaloval pro pomluvu, protože evidentně vynášíš soudy na základě několika mých fotek a ne proto, že bys od tohoto výrobce něco stavěl. Českých předloh je na trhu minimum – v plastu pár paskvilů od MaZel, o málo lepší pak nějaké budovy z Peček, pak několik luxusních odlévaných staveb téhož výrobce a zbytek jsou laserované stavby různé kvality – většinou pracnější a zhusta i dražší při slabší předpracovanosti. Takže laskavě vysvětli přímo výrobci, jak to má správně dělat – pokud si troufneš. Výrobce věcné připomínky akceptuje prakticky obratem, tudíž by to neměl být problém. Mimochodem – o důvěryhodnosti tvého názoru vypovídá skutečnost, že ses v prvním příspěvku odvolával na výrobky, které dosud nejsou v nabídce.

  • To Střelec: Tady se nejedná o žádné pomluvy, já tady demokraticky píšu své komentáře a komentuji to co se líbí mne, proto se zde píší recenze, já tady napsal svůj názor na tento domek, až uvidím další věci nejen od Šikulů nebo od MŽ tak je okomentuji taky, nejsem vysazený jen na tento strážní domek, jsme modeláři, každý si jej může napatinovat atp. jak uzná za vhodné, já napsal svůj názor, tak jak píšu názor na naši vládu, tak v tomto demokratickém státě můžu napsat cokoli a komentovat cokoli. Je fajn, že se ti tento domek líbí, já napsal jen svůj názor a za ním si stále stojím, budu se těšit, když mě další recenze neutvrdí v tom co jsem zde poznamenal. Tímto bych další komentování ukončil!

  • Ještě jsem si tady něco přečetl o tom „Mimochodem – o důvěryhodnosti tvého názoru vypovídá skutečnost, že ses v prvním příspěvku odvolával na výrobky, které dosud nejsou v nabídce.“ Které prosím myslíš? Čerpám jen ze stránek výrobců

  • Tomex: Tvrzení, že lidé ze Šikulů se měli věnovat leteckým modelům. Na letadla na svých stránkách v nabídce zatím nic nemají – jen prázdnou rubriku. Nehledě na to, že z tvé strany chybí konkrétní argument, co je špatně, takže zůstáváš na úrovni drbny. Shoda s předlohou je dobrá, díly jsou čistě řezané a pasují bez problémů, práce je na tom (v základu) minimum. Prostě pohodovka na jeden – dva večery, práce mnohen snažší, než s třeba s leptaným plechem. Jenom to není nejběžnější typ vechtru, ale už mám doma variantu, odpovídající vzhledem lokálkám v okolí Sušice či Ražic („cihlový“ povrch). Po mých připomínkách výrobci přidali z dýhy řezané podbití střechy, takže už se nebude kroutit (kdybych ji masivně nepřebarvoval, problém by asi nastal až časem a ne hned).

  • To Střelec:

    Nikde jsem nepsal, že nesedí díly, pokud si to pořádně přečteš, psal jsem, že se mi nelíbí jak domek vypadá, o patinu nejde. Křivá střecha, pokroucené dveře způsobené asi zvlněným papírem. Prostě se mi to nelíbí a to jsem tak komentoval. Co se týká „zase“ Šikulů, které pořád vzpomínáš, psal jsem ohledně letectví atp. protože jsem viděl upoutávky na jejich webu a vypadalo to dobře. Opět podotýkám, že se dál účastnit této konverzace nechci. Až tady bude od Šikulů skladiště Dačice, tak to okmentuji, protože vypadá na jejich fotkách dobře. Toť vše!

  • OK. Skladiště Dačice jsem původně plánoval, ale pro mý potřeby je moc velký (stejně tak nádražní budova Dačice), potřeboval bych poloviční. Pro kolejiště TT mam k dispozici plochu jen 100x80cm, v případě segmentového uspořádání 100×100. Pokroucení a dveře šejdrem – vlhkost z disperzního lepidla a vodou ředěné akrylátové barvy k tomu řekly své + moje neopatrnost. U druhého kusu jsem dělal nátěr zdí (stavebnice byla nebarvená) a vodou ředitelný akrylát lepenkové stěny při vysychání pěkně prohnul. Příště to zkusím nejdřív nalakovat a pak teprve barvit . Nebo natřít zdi i zevnitř, aby se pnutí srovnalo.

  • Dobry den.
    Velmi sa mi paci ako ste domcek opatinoval – vas clanok som si farebne vytlacil, ako studijny material. Mozte prosim popisat este nieco viac o tom, ako ste patinoval domcek? Aky typ patinatoru ste pouzil.
    Velmi pekne dakujem
    VraTTko

  • „Podmáčené“ skvrny a opotřebení střecha jsou v základu vytvořeny směsí práškových pigmentů Agama, rozmíchaných v matném akrylátovém laku téhož výrobce (v principu je to „špinavý lak“). Směs pigmentů tvoří odstíny prach, rez, hlína a bláto. Další efekty jsou vytvořeny opatrným nanášením suchých pigmentů Agama pomocí štětců různé síly. Na matném povrchu drží bez dalších úprav. Efekt vysráženého vápna je vytvořen bílým pigmentem, ostatní skvrny pigmentem prach a směsí pigmentů prach a rez. Na střeše, podezdívce a jejím bezprostředním okolí je použit pigment khaki v roli plísně, řas či lišejníků a mechu. nanášení pigmentů na sucho je potřeba nacvičit na nějakém postradatelném objektu. I suchý pigment se dá rozmýt do ztracena, ale je lepší začít do povrchu tupovat malé množství a postupně přidávat, než to na začátku přehnat…

  • Parádička. Nerozumiem týmto dohadom čo tu kolujú ohladom kvality stavby. Je to parádny nápad a určite sa mi páči viac ako modely od Auhagena a podobných nemeckých záležitostí, pretože v tých je použitých tak málo detailov až oko zaplače. Vyzerá to velice vierohodne a to je to na čom záleží.

  • Myslím si, že díky Šikulům se na našem trhu objevily ,,stavebnice ,, drážních objektů které s radostí uvítají hlavně začínající modeláři. Cenová relace je docela příznivá a to je rozhodující. Předbarvené stěny jsou jen plus. Vždyť ne každý má talent na lepení a barvení plastových staveb. Ale je pravda že hromada kluků (i holek) na to nemusí zrovna myslet.Asi bych do každé stavebnice přidal pár kousků právě těch foliáží. Zkušený modelář dokáže stavebnici ,, zušlechtit,, tak, že se z kousku lepenky, překližky a papíru stane skutečný skvost. Jen tak dál a houšť.

  • Bohužel – Šikulové se zhlídli v Kalouskovi a citelně podražili. Často i víc jak o stovku na typu stavby…

  • Za takové nic co je na obrázku si myslím, že by 50 kč bylo až až ,ať
    je to vyrobeno jakoukoliv metodou. Myslete na mladé a začínající modeláře a ne na ty co píšou že jím cena vyhovuje,Výrobce by si měl uvědomit,že na mladých se těžko vydělává. Za ty prachy ani náhodou.
    To si postavím z kartonu a nabarvím sám a nepotřebuji laserovou technologii.

  • Milan L: vy jste dobrej, ale socialismus ani Svazarm už nemáme. Jestli ale chcete, můžu si od vás jeden domek za těch pade objednat, ať si taky něco vyděláte 😀

  • Zlámalík:nejde o socialismus ani o svazarm ale jde o začátečníky které cena určitě nepotěší.Právě od malých a jednoduchýstaveb se začíná

  • No sorry, ale dvě stovky takhle řešit? Dvě stovky jako kredit v mobilu vypráskají ti „začátečníci“ za týden…

  • Milane L: K modelu je take lepidlo ktere se v olomouckem modelari prodava samostatne za 95 kc, tedy model je tak de-facto levnejsi.
    Navic ohledne novacku, je mi 14 let a jsem z celkem chude rodiny, a presto bych si tento domek koupil kdybych jej podtreboval. Od sikulu mam WC a trafostanici a jsem nadmiru spokojen. Vlastni stavby vyrabim taky, ale cas ktery na nich stravim serovna tomu ze domek od sikulu ktery bych delal 2-3hod, rucne udelam za 7-15hod. Co je tedy vyhodnejsi? Navic se zajimam o elektrotechniku a vim jaku spotrebu ma asi laser a od rodicu jsem pochopil ze CEZ=vydridusi. Me se zdaji spise predrazene plastove stavebnice od Auhagenu, ktere stoji treba 500 a hodnota je tak 430. A ty ekdy kupuji a nekdy nahrazuji. Ale ceskeho vyrobce ktery vyrabi podle ceskych predloh milerad podporim.(je mi sice 14 ale modelarim od 6ti-zeleznice od 12ti)

  • Honzo, ten ČEZ či kdo to už to nespasí, tipuju že tam jde hlavně o amortizaci – rozpočítání ceny toho laseru jako stroje vč. údržby a náhradních dílů, a o cenu za návrh „střihu“, podle kterého se řeže, což za Milanových „pade“ asi nebude, žejo. A pak: to, lepidlo, krabička, distribuce, marže obchodníka, DPH… No, stavebnice samotná možná za padesát nakonec bude 🙂

  • Mám rozestavěnou 16/h od Šikulů (výpravní budovu Dačice) a musím říct že prvotní nadšení vystřídalo vystřízlivění a skepse. Mají tam celekm dost nepřesností, zjednodušení, ale bohužel i zjedvé chyby až nesmysli. Takže z ní mám celkem zamotanou „šišku“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..